Doula begeleiding

Wat is een doula?

Van oudsher worden vrouwen tijdens de bevalling bijgestaan en ondersteund door andere vrouwen. Deze voortdurende support is van onschatbare waarde voor de barende en het fysiologische geboorteproces. Tegenwoordig is de geboorte een veel intiemere gebeurtenis en is die constante ondersteuning geen vanzelfsprekendheid meer. Jammer, want het baringproces is immers niet veranderd! De behoefte aan doula’s neemt de afgelopen jaren dan ook enorm toe. 

Het woord doula komt uit het oud Grieks en betekent dienende vrouw. De geboortedoula is kort gezegd een een coach voor zwangeren & barenden (en hun partners). Een deskundige die op emotioneel en fysiek gebied begeleiding en ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode daarna. Zij zorgt voor onvoorwaardelijke steun en aandacht, niet als vervanger van de partner of verloskundige, maar juist ter versterking van het team! Een doula heeft geen medische achtergrond.

Doula effect

Onderzoek (Cochrane-onderzoek, 2017) toont aan dat continue ondersteuning voordelen heeft op het verloop en de beleving van de geboorte.

Volgens Klaus en Kennell (1993) leidt de aanwezigheid van een doula gemiddeld tot:
– 45% minder keizersnede;
– kwart kortere duur van de bevalling;
– helft minder gebruik van synthetische oxytocine bij inleiden;
– 31% minder verzoeken om pijnbestrijding;
– 60% minder verzoeken om een ruggenprik;
– 34% minder kunstverlossingen (vacuüm of tang).

Daarom dus een doula!

Hoe ziet dat er uit?

Elke zwangerschap en geboorte is anders en ieder met zijn eigen wensen en grenzen. Een groots avontuur voor iedereen in het gezin. Mijn begeleiding is praktisch en informatief met oog en ruimte voor jullie emoties. Jouw manier van bevallen en jouw wensen staan centraal. Ik zal er voor zorgen dat je je gehoord, gezien en gerespecteerd voelt. Je partner helpen hoe hij/zij jou optimaal kan ondersteunen en hoe jullie samen positief terug kijken op de bevalling, hóe die ook gelopen is.

Tijdens de zwangerschap maken we (uitgebreid) kennis en bespreken we persoonlijke vragen, wensen, verwachtingen, twijfels en/of angsten. Daarbij begeleid en informeer ik jullie over de verschillende keuzes en mogelijkheden binnen de geboortezorg. Een goede voorbereiding vergroot de kans op een positieve ervaring, ongeacht het verloop van de bevalling. 

Tijdens de bevalling ben ik bij jullie vanaf het moment dat jullie dat willen, en blijf ik tot jullie kindje geboren is. Of dit nou thuis of in het ziekenhuis is. Je kunt dus de hele tijd op mij rekenen voor fysieke en mentale ondersteuning. Denk hierbij aan massages, ademhalingstechnieken, tegendruk geven, veilige sfeer creëren en praktische zorg. 

Na de bevalling kom ik nog een keer bij je langs, kijken hoe het met jullie gaat. We bespreken eventuele vragen, waar je nog ondersteuning bij kunt gebruiken en om de bevalling na te bespreken.

Inclusief

 • Vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • 3 afspraken van 1,5 tot 2 uur tijdens de zwangerschap, waarbij we jullie opties, keuzes en verwachtingen bespreken, zodat we een mooi geboorteteam gaan vormen met elkaar
 • Hulp bij het opstellen van jullie geboorte voorkeuren
 • 24/7 bereikbaarheid vanaf week 37 van je zwangerschap
 • Begeleiding gedurende de gehele bevalling, ongeacht de duur of plek
 • Een afspraak in de kraamtijd om terug te kijken op de bevalling en de eerste dagen met jullie baby
 • Beschikbaarheid via mail en telefoon voor alles dat er speelt tijdens de zwangerschap en kraamtijd, zo lang als jullie dat nodig vinden.

 

€1095,- 

Huur een bevalbad

Bevallen in water kent veel voordelen, waaronder de natuurlijke vorm van pijnstilling, ontspanning tussen de weeën door en de bewegingsvrijheid. Ik informeer je graag over de bevalling in water, het bevallingsbad en de voordelen. Vraag naar de beschikbaarheid en voorwaarden door contact op te nemen. 

 • Birthpool in a Box ‘Normaal’ inclusief alle benodigde accessoires
 • helpt ontspannen en zorgt voor pijnverlichting
 • huur vanaf week 37 zwangerschap voor max 5 weken
 • inclusief uitgebreide handleiding en tips
 • Borg bedraagt €50,-

€135,- 


Wanneer je in combinatie met doula begeleiding ook een cursus Relaxed Bevallen bij mij volgt, dan krijg je € 50,- korting op de cursusprijs.

Nieuwsgierig? Laat het me vooral weten!

AnneChaudron_Beeldmerk_sep2021_01_Tekengebied 1

Contact

© ANNE CHAUDRON 2021