Wat is een 

Doula

Een doula is een ervaren, niet-medische, geboortecoach, die op emotioneel en fysiek gebied begeleiding en ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode daarna. Zij zorgt voor onvoorwaardelijke steun en aandacht, niet als vervanger van de partner of verloskundige, maar juist ter versterking van het team!

Zo’n bevalling is niet niks en ook behoorlijk spannend. Het wordt niet voor niets vergeleken met het beklimmen van een berg of het lopen van een marathon. Daar moet je je goed op voorbereiden en geweldige support bij hebben.

Onderzoek toont aan dat vrouwen die continu begeleid worden, positiever terug kijken op de bevalling. Vroeger werd deze support gegeven door de vrouwen uit de sociale kring van de barende; zus, buurvrouw, tante, vriendin. Tegenwoordig is dit een veel intiemere gebeurtenis en is de continue begeleiding met aandacht voor emotionele steun geen vanzelfsprekendheid meer in het huidige zorgsysteem.

Daarom dus een doula!

 • Je gehoord, gezien en gerespecteerd voelen
 • Goed voorbereid zijn op je bevalling
 • Partner helpen hoe hij/zij jou optimaal kan ondersteunen
 • Continue ondersteuning tijdens hele geboorte, ongeacht waar je bevalt en hoe lang het duurt
 • Op jouw manier bevallen en jouw wensen centraal
 • Positiever terugkijken op jouw bevalling

Waarom een

Doula

Wat is de 

Werkwijze

Tijdens de zwangerschap maken we (uitgebreid) kennis en bespreken we persoonlijke vragen, wensen, verwachtingen, twijfels en/of angsten. Daarbij begeleid en informeer ik jullie over de verschillende keuzes en mogelijkheden binnen de geboortezorg. Een goede voorbereiding vergroot de kans op een positieve ervaring, ongeacht het verloop van de bevalling. 

Tijdens de bevalling ben ik bij jullie vanaf het moment dat jullie dat willen, en blijf ik tot jullie kindje geboren is. Of dit nou thuis of in het ziekenhuis is. Je kunt dus de hele tijd op mij rekenen voor fysieke en mentale ondersteuning. Denk hierbij aan massages, ademhalingstechnieken, tegendruk geven, veilige sfeer creëren en praktische zorg. 

Na de bevalling kom ik nog een keer bij je langs, kijken hoe het met jullie gaat. We bespreken eventuele vragen, waar je nog ondersteuning bij kunt gebruiken en om de bevalling na te bespreken.

Mijn doula begeleiding bestaat uit

 • Drie afspraken van 1,5 tot 2 uur tijdens de zwangerschap, waarbij we jullie opties, keuzes en verwachtingen bespreken, zodat we een mooi geboorteteam gaan vormen met elkaar
 • Hulp bij het opstellen van jullie geboorte voorkeuren
 • 24/7 bereikbaarheid vanaf week 37 van je zwangerschap
 • Begeleiding gedurende de gehele bevalling, ongeacht de duur of plek
 • Een afspraak in de kraamtijd om terug te kijken op de bevalling en de eerste dagen met jullie baby
 • Beschikbaarheid via mail en telefoon voor alles dat er speelt tijdens de zwangerschap en kraamtijd, zo lang als jullie dat nodig vinden.

   

Mochten jullie het anders willen, dan pas ik me graag aan jullie wensen aan. 

Tarieven

Ter afronding van de opleiding tot Doula ben ik op zoek naar 3 leerplekken om mijn kennis en reeds opgedane ervaring te delen. Ben jij of zijn jullie geïnteresseerd of heb heb je een vraag? Laat het dan weten! 

Een vergoeding van €250,- (incl. btw) vraag ik voor de begeleiding als leerplek. Binnen de Gemeente Middelburg en Vlissingen zijn reiskosten inbegrepen, woon je daarbuiten, dan komen er €0,19 per kilometer en eventuele parkeerkosten bij.

Wanneer je aanvullend verzekerd bent wordt er vaak (een deel) vergoed door je zorgverzekering. Check daarom goed de voorwaarden van jouw zorgverzekering om te zien waar je recht op hebt. 

Heb je een vraag? 

Laat het me vooral weten!

© ANNE CHAUDRON 2020